HET BEGIN
Hector De Smet begon met het maken van kaders in lichte, hoogwaardige stalen buizen. Zijn kaders waren zo goed dat al snel de weg gevonden werd naar het professionele wielrennen, waar Thompson tussen 1929 en 1959 onafgebroken deel uitmaakte van dit peloton op het hoogste niveau. In deze periode werden er maar liefst 396 overwinningen behaald op een Thompson fiets in de top categorie en een veelvoud hiervan bij de jeugdwedstrijden en liefhebbers (onafhankelijken).
Hector zijn eigen geometrie was zeer gegeerd door toppers als Achiel Buysse, Briek Schotte, Georges Claes, Roger Decock, Valère Ollivier , …
Ronde van Vlaanderen( 1940,1941,1942,1943,1952); Parijs-Roubaix(1946,1947); Gent -Wevelgem; Kuurne-Brussel-Kuurne, Kampioenschappen; Rondes…
In 1942 werd zelfs de ploegentijdrit gewonnen van de “Circuit de France“ (vervanger van de tour dat jaar). En we kunnen zo nog doorgaan, want het lijstje is lang.
DE TOEKOMST
Luc De Smet stapte in 2005 in het verhaal van carbon racefietsen. Het eerste model werd Maestro genoemd. En de geschiedenis herhaalde zich. We werden terug snel ontdekt door de renners en verschillende teams kwamen aankloppen om op Thompson
fietsen te kunnen rijden. Ook de overwinningen op een Thompson fiets werden terug opgestapeld.
Met onze eigen opleidingsploeg wonnen we in 2009 de Ronde van Vlaanderen voor U19. In datzelfde jaar waren we ook “zegekoning“. Het jaar voordien in 2008 hadden we een wereldkampioene bij de dames U19 op een Thompson fiets.
In 2018, met ons jubileum in zicht vond Tim De Smet dat we dit niet ongemerkt konden voorbij laten gaan. Hij gaf onze ingenieurs de opdracht een frame te maken, dat we terug vanop nul zouden ontwikkelen. Het “CENTURY“- project. Met een eigen geometrie, waar onze stichter Hector bekend om stond. We wilden iets creëren om onze verjaardag waardig te vieren. Na urenlang tekenen, modelleren en ruwe 3D proto types en windtunnel tests kwamen we tot het afgewerkte frame dat we met trots Falcon noemen. En in een gelimiteerde versie van 100 stuks “CENTURY“.